Skadelig støj på arbejdspladsen – 3 smarte måder at dæmpe støjen på

Flere og flere medarbejdere oplever generende lyde på arbejdspladsen – lyde, der i værste fald kan forårsage permanent høretab. Støj kan desuden forårsage stress, irritation og træthed, fortæller Ann-Christin Johnson, lektor i audiologi ved Karolinska Instituttet. Her er 3 enkle tips til, hvordan støj på arbejdspladsen kan dæmpes.


Vi er omgivet af uønskede lyde – støj – uanset, hvilket arbejde vi har.
– Alle uønskede lyde er støj, men man skelner mellem høreskadelig støj og forstyrrende støj, fortæller Ann-Christin Johnson, som er lektor i audiologi ved Karolinska Instituttet og forsker på området.

 

Ifølge Høreforeningen har høreskader en markant tredjeplads i antal arbejdsskader, der anmeldes hvert år, men langt flere er generet og påvirket af høje lyde på arbejdspladsen. 
– I Sverige viser arbejdsmiljøtilsynets årlige undersøgelse, at omkring 25 procent af alle arbejdstagere føler sig generet af støj på arbejdspladsen i mere end en fjerdedel  af tiden, fortæller Ann-Christin Johnson.

 

De høreskadelige lyde findes hovedsageligt på industrielle arbejdspladser, hvor der er tunge maskiner, samt på byggepladser og inden for politi og beredskab. I et kontorlandskab er lydene ofte ikke så høje, at de kan forårsage høreskader, men støj kan have andre negative virkninger:
– Du bliver stresset og irriteret og hvis man har en hørenedsættelse, bliver det eksempelvis svært at høre, hvad andre siger, hvilket kan føre til træthed, fortæller Ann-Christin Johnson.

– Nogle undersøgelser viser også, at der er forhøjet risiko for hjertesygdomme, hvis man konstant er udsat for generende støj. Derudover trætter det meget, hvis du hele tiden skal frasortere uvedkommende lyd for at koncentrere dig om dine opgaver. Det bliver svært at fokusere.

 

Der findes også arbejdspladser, som ligger lige under grænseværdien for høreskadelig støj. Det omfatter bl.a. skoler, SFO’er, daginstitutioner og restaurationsmiljøet. 
– Der er eksempler på, at man kan få tinnitus af støjniveauet, hvilket man nu er begyndt at godkende som arbejdsskade i nogle tilfælde, fortæller Ann-Christin Johnson.

 

Hvad kan du gøre ved denne generende støj?
– Man kan blandt andet forbedre akustikken i lokalerne. I daginstitutioner og skoler kan man f.eks. benytte kasser, som er bløde inden i, så det ikke larmer, når man smider legesager i, eller man kan lægge tæpper på gulvet og voksdug på bordene, så servicet ikke skramler, foreslår Ann-Christin Johnson.

 

– Støj er et dilemma, men der findes mange gode produkter, som kan reducere den, fortæller Peo Svensson, projektsælger hos AJ Produkter, der arbejder med lyddæmpning både på kontorer, i skolevæsenet og industrimiljøet.
– I dag har mange hæve-/sænkbare skriveborde. Til dem har vi bordskærme, som fastmonteres på skrivebordenes sider og de følger med, når du justerer højden på skrivebordet.

 

Til hans favorit hører lydabsorbenterne, der hjælper med at reducere støjen:
– Vi har leverandører, som kan trykke motiver på lydabsorbenterne. Motivet kan være et flot billede, virksomhedens logo eller noget helt tredje. Det er rigtig gode produkter og på afstand kan du ikke se, om det er en tavle eller en lydabsorbent.
Lydabsorbenter fås i mange forskellige varianter og kan være et vægpanel i tekstil med lyddæmpende filt på bagsiden, en væghængt tavle eller en lofthængende lydabsorbent, som eksempelvis egner sig i en trappeopgang eller over en skrivebordsø.

 

Andet, der kan hjælpe med at reducere støj, er såkaldte stille møbler, som er designet til at opfange lyd enten på grund af materialet eller deres udformning. Blandt andet fås der borde med lyddæmpende linoleumsbordplader og indbygget absorberingsfilt , hvilket opfanger meget støj. 
– Det gør en hel del. Nogle gange kommer du ind et sted, hvor du næsten føler, du skal hviske, fordi støjdæmpningen er gjort så effektiv. Så er vi lykkedes, siger Peo Svensson.

Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik