Få et dream team med disse fem trin
Blandt visse teams vil du ikke kunne høre andet end græshoppesang når du træder ind i rummet, mens der andre steder både kastes jokes og gode idéer frem og tilbage mellem kolleger. De fleste vil nok foretrække at være en del af teamet i sidste scenarie. Men hvad er hemmeligheden bag et dreamteam? Læs med og få svaret.
1. Fælles mål gør det umulige muligt
Danmark, år 1992. Træner Richard Møller Nielsen skal på rekordtid samle et konkurrencedygtigt hold til EM i fodbold. Vi er egentlig diskvalificeret fra turneringen, men kommer med i 11. time, da Jugoslavien bliver udelukket grundet politisk uro. Holdet samles og Danmark begynder turneringen som underdogs. Vi er placeret i en svær gruppe med hold som England, Frankrig og Sverige. Der er nul forventninger til holdet, som ikke har haft samme forberedelsestid som de øvrige hold. Formen er langt fra i top hos spillerne.Der er større odds for snestorm i juli, end EM-sejr til Danmark.
På trods af det, sker det umulige. Det umage hold kæmper sig i top og står pludselig i finalen. Der er stadig ingen der forventer en sejr. Så sker det. John ’Faxe’ Jensen scorer første mål efter bare 19 minutter, og Kim Vilfort fyrer bolden i nettet i det 79. minut. Danmark vinder 2-0 i finalen mod Tyskland og vi er Europamestre i fodbold.
Ovenstående er et stærkt eksempel på, at man kan nå målet med godt teamwork. Når alle i et team har øjet på bolden – og helst også den samme bold, vel at mærke, så går det hele mere gnidningsfrit. Det kan lyde som en træt kliche, for hvad søren er det for en bold – du er jo ikke Michael Laudrup? Se bolden som jeres fælles mål på arbejdspladsen.
Sæt nogle skarpe mål, som er realistiske og som øger motivationen. Det skal være noget alle kan forholde sig til, f.eks. ”vi har alle sammen ja-hatten på om fredagen” eller ”vi skal dele mindst en far-joke om dagen”. Alle mål behøver ikke at være gravalvorlige. Men arbejder I hen mod samme mål, er der større sandsynlighed for at I opnår det – selv hvis alle har dømt jeres team ude.
Sæt nogle skarpe mål, som er realistiske og som øger motivationen. Det skal være noget alle kan forholde sig til, f.eks. ”vi har alle sammen ja-hatten på om fredagen” eller ”vi skal dele mindst en far-joke om dagen”. Alle mål behøver ikke at være gravalvorlige. Men arbejder I hen mod samme mål, er der større sandsynlighed for at I opnår det – selv hvis alle har dømt jeres team ude.
2. Udnyt jeres forskelligheder
De mest succesfulde teams er som en velassorteret morgenmads-buffet på et all-inclusive resort. Bent er måske nok et tørt rundstykke, hvis humor burde være efterladt i 80’erne. Men han er struktureret og god til at gå i dybden med grundige analyser. Lisa er en lidt for fresh hindbærcroissant, hvis smag godt kan være lige kreativ nok. Men en gang imellem sidder hendes innovative idéer faktisk lige i skabet og giver helt nye perspektiver. Og så er der Nina, som er den bløde bakke smør, der binder buffeten godt sammen. Hun sørger for, at alle har det godt på arbejdspladsen – i bund og grund en fed type. Hver for sig er disse elementer lidt af en mundfuld, men i et tema, supplerer smagene hinanden godt.Du kender dem – og 100 andre typer - på din arbejdsplads.
I praksis bør du måske ikke sammenligne dine kolleger med tørt bagværk, men læg mærke til deres forskelligheder og gør de forskellige evner og personligheder til jeres super power.
Når du tænker i personligheder, bør dit dreamteam tage udgangspunkt i de 4 typer herunder.
4 persontyper, du bør have i et team
- En "Implementer", der organiserer, planlægger og sætter hjulene i gang
- En "Strategist", der indsamler information og altid har en plan, baseret på analyse
- En "Influencer", der er kreativ og ser alt som et overflødighedshorn af muligheder
- En "Relationship Builder", der sørger for, at hele teamet er positivt, effektivt og altid på sporet.
Gode møbler til dit team
3. Grin for f*****!
Du hviner måske ikke af fryd, ved tanken om en ny arbejdsuge, når du slår øjnene op mandag morgen. Men du kan lige så godt få mest muligt ud af de mange timer du bruger på jobbet, så det ikke føles som en uendelig kanotur med din evigt beklagende svigermor. Et godt sted at starte er at få tømret dit team godt sammen, f.eks. ved at arrangere nogle fede teambuilding arrangementer. Det skal gerne være noget aktivt, som holdsport, samarbejdsøvelser eller andre sjove teambuilding-aktiviteter. Har du først set Bjarne gå på line eller skudt Jeanette i rumpen med en paintball, så føles det også mere naturligt at mødes i professionelle sammenhænge. Desuden giver det mange sjove episoder man kan drille hinanden med over frokosten. Så det er aldrig en helt dum idé at efterspørge teambuilding arrangementer hos ledelsen.4. Få mere ud af møderne
Du sidder i et rum, der mest af alt føles som en hermetisk lukket cigarkasse. Den store viser har kun rykket sig fem takker frem. Lars er kun ved første punkt på dagsordenen og du ved, han er den eneste, der får stjerner i øjnene over sin egen talestrøm. Din hjerne er allerede begyndt at tænke på, om du mon huskede at tø kød op til lasagne og om børnene snart skal have nye flyverdragter. Du vil næsten hellere igennem en uge med Roskildesyge, end at sidde til disse maratonmøder. Så hvorfor ikke vende det hele på hovedet?Skab variation i møderne. Skift f.eks. mellem længere træningsmøder, afslappede kaffemøder i loungen og aktive walk-and-talks udendørs. Sidstnævnte giver en tiltrængt pause fra det stillesiddende arbejde. Det fremmer sundheden og koncentrationen og øger kreativiteten. Variation i møderne, kan også være med til at øge produktiviteten, da det holder motivationen og engagementet oppe. Derfor bør du virkelig overveje at mikse tingene op og sørge for afveksling i møderne.
5. Reflektér over jeres nye tiltag
Det nytter ikke noget at starte en masse nye tiltag i dit team, hvis ikke der bliver fulgt op på, om det har effekt. NASA sender jo heller ikke en flok astronauter til månen, uden at tjekke op på, om de når helskindet frem til den blege kugle. Og du kan nok også regne med, at de revurderer ruten flere gange undervejs.Så tag en runde en gang imellem, hvor I evaluerer de nye tiltag i teamet. Start med spørgsmålet: hvor fyrede vi raketten perfekt over affyringsrampen og hvor var vi mere ude i en papirsflyver i stiv kuling? Tal om hvad I kan lære af de erfaringer I har gjort jer og hvordan I sammen kan gøre det bedre næste gang. Så skal I nok nå målet i kometfart.
FAQ
Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud
Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik