Tips fra HR-eksperten: Kontor
Hvad vil det sige at arbejde på kontor i dag?
Jeg tror, at mange medarbejdere vil variere, hvor de arbejder i fremtiden. Undersøgelser viser, at mange stadig vil arbejde hjemmefra eller andetsteds et par dage om ugen. Kontorerne vil derfor komme til at spille en anden rolle end tidligere, hvis vi fortsætter med at arbejde fleksibelt. Kontoret vil i højere grad blive et socialt mødested. Vi vil gå på kontoret for at mødes med kollegaer og være kreative sammen, i stedet for at "få tingene af vejen" – det kan vi nemlig bare gøre hjemmefra eller andetsteds.Hvilke fordele og udfordringer er der ved at vende tilbage til kontoret?
For mange vil det være positivt at vende tilbage til kontoret, da de har manglet socialt samvær og mulighed for faglig sparring med kollegaer. Det kan have været ret ensomt at arbejde alene, ligesom at hjemmearbejdspladsen måske ikke har fungeret optimalt.Det kan også være svært at udvikle virksomheden, organisationen og arbejdsmetoderne, når kollegerne har været spredt. Der opstår ikke på samme måde spontane møder og kreativ idéudveksling, når det hele gennem digitale kanaler.
For mange har der også været positive effekter ved hjemmearbejde, som nu igen kan blive udfordrende, når vi skal tilbage til kontoret. Nogle skal måske til at pendle langt igen mens andre kan skal vænne sig til at omgås flere mennesker og føle sig tryg ved det. Derfor er man nødt til at overveje, hvordan man tilgår den nye normalitet.
Hvad tror du, vil være den største ændring for kontorarbejde i fremtiden?
- Mindre lokaler og færre skrivebordspladser.
- Flere mindre mødelokaler med gode forbindelser og teknisk udstyr, der gør det lettere at holde digitale møder.
- Flere hyggelige mødesteder med plads til socialt samvær og kreative møder.
- Det vil blive mere almindeligt, at virksomheder lejer sig ind på mindre kontorer og fælleskontorer steder uden for byerne som supplement til det almindelige kontor og hjemmekontoret. Dette vil også være med til at reducere lokaleomkostningerne.
I takt med at kontoret i højere grad bliver et socialt mødested og område for innovation og kreativitet, ændres behovet for traditionelle skrivebordspladser også.
Der vil ikke være brug for dem i samme omfang, og mange virksomheder taler om en "down-sizing" af deres kontorarealer. Til gengæld vil vi få brug for områder til social interaktion og udveksling af tanker og innovation.
De digitale møder vil helt sikkert fortsætte efter pandemien, uanset om nogle medarbejdere arbejder eksternt, og andre er på kontoret. Derfor bliver det endnu vigtigere, at arbejdspladsen er tilpasset digitale møder med flere mindre rum og gode wi-fi-forbindelser og teknisk udstyr.
Dit bedste tip til kontorarbejde?
Arbejdsgiveren har et stort ansvar for at sikre, at medarbejderne føler sig trygge ved at vende tilbage til kontoret og indrette arbejdspladsen på den bedst mulige måde.Den svenske arbejdsmiljølov (Arbetsmiljölagen) siger det meget klart. Lovens "formål er at forebygge sygdom og ulykker på arbejdspladsen og at opnå et godt arbejdsmiljø i øvrigt". "Arbejdsforholdene skal være tilpasset menneskers forskellige fysiske og psykiske forhold".
Gennemgå alt det tekniske udstyr og skab de bedste betingelser for at fremme samarbejde mellem kontoret og dem, der arbejder hjemmefra. Tekniske såvel som andre spørgsmål tager tid at overveje og er hårdt arbejde.
Arranger samvær og sørg for, at alle medarbejdere mødes løbende. Workshops, frokoster og kaffepauser er vigtige elementer, for at give en "os"-følelse og en fælles virksomhedskultur.
Gennemgå jeres faciliteter og forbedr de sociale områder. Et godt arbejdsmiljø og tiltalende lokaler vil være en konkurrencefaktor i fremtiden, ikke mindst når du skal rekruttere.
Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud
Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik