Fra savsmuld til energi og en fremtid uden polystyren
- "Lige nu har vi 100 kilowatt solcellepaneler, men der er planer om yderligere 500 kilowatt. I den nærmeste fremtid ønsker vi at udvide vores energisystem for at øge energieffektiviteten yderligere."
Installationen af solcellepanelerne har givet anlægget vedvarende og lokalt produceret elektricitet. Indkøbt elektricitet faldt med 6,6% fra 2021 til 2022, og egenproduceret elektricitet udgjorde 3,4% af det samlede elforbrug i 2022.
Det har bidraget til en reduktion på 6,6 % i udledningen af drivhusgasser fra varme og elektricitet.
Få mest muligt ud af spånerne
Lige rundt om hjørnet af fabrikken, et stenkast fra solpanelerne, ligger en stor silo, der er forbundet med bygningen. Det er her, savsmuldet fra produktionsprocessen kommer fra, efter at de resterende stykker af bl.a. spånplader er blevet knust. Rester af plader og træ transporteres på et bånd direkte ind i fabrikken til en knuser, hvor spånerne presses til pellets, som er klar til at blive brændt.- "Vi genbruger meget af savsmuldet fra produktionsprocessen til energi til opvarmning af anlægget. Om vinteren opvarmer det lokalerne og det varme vand, og om sommeren kun det varme vand," forklarer Agnieszka.
De spåner, der ikke presses til piller, indsamles og sendes tilbage til spånpladeproducenten for at blive omdannet til nye plader.
Den uundgåelige plast
Hvis det udendørs handler om at udvide antallet af solpaneler og øge muligheden for at udnytte ressourcerne, er det modsatte tilfældet indendørs. Det handler om at reducere så meget som muligt. Hos AJFF handler det om at gennemgå alle dele af produktionens materialeforbrug. I 2022 blev der lanceret flere projekter for at reducere affaldsproduktionen af forskellige materialer, hvilket resulterede i, at næsten 60% af den samlede mængde affald blev genanvendt.
Målet er at eliminere plast så meget som muligt i fremtiden, men det er det sværeste materiale at eliminere. Indtil videre er det vigtigt, at al overskydende plast sorteres omhyggeligt ved kilden - eller bruges så effektivt som muligt.
- "En palle, der pakkes med maskine, har ikke brug for så meget plast, fordi den kan trække plasten strammere og mere kompakt rundt om pallen, hvilket også har den fordel, at det reducerer risikoen for skader på varerne, så der ikke skal bruges så mange meter plast."
En fremtid uden polystyren
Et andet materiale, der ofte bruges i emballage, er polystyren. Det er stødabsorberende, let og nemt at bruge som fyldstof, hvilket er svært at undvære. Men der er også et klart mål her.
For at kunne pakke varerne så effektivt som muligt køber virksomheden både færdige stykker polystyren og større stykker, der skæres til i nøjagtige mål, så de kan tilpasses specifikke produkter. Alt overskydende polystyren, der ikke kan bruges til andre formål, sendes tilbage til producenten for at blive genanvendt til nyt polystyren.
Som et alternativ til polystyren er de begyndt at erstatte det med honeycomb lavet af 100 % genbrugspapir. Så når AJ Produkters QBUS-serie emballeres, bruges der slet ikke polysyren. Hvor der er behov for fyldmateriale, bruges honeycomb eller bølgepapløsninger.
Kan det sorteres, skal det sorteres
Overalt i fabrikkens lokaler er der sorteringsstationer til både småt og stort affald. Afhængigt af hvilken afdeling du arbejder i, er der skraldespande til specifikt affald fra den pågældende maskine eller opgave. Alt fra pap og emballageplast til metal og træ skal genanvendes, hvis det er muligt.
- "Når det drejer sig om større mængder papir og plast, har vi installeret maskiner, der fyldes i løbet af dagen. Når maskinen er fuld, presses materialet sammen til en kube, der fylder betydeligt mindre, end hvis materialet bare var stablet op eller lå løst i en container. Det gør det både pladsbesparende og lettere at transportere til genbrug," siger Agnieszka.
Cirkulært træ
I 2021 blev der lanceret et palleprojekt mellem AJ Produkters hovedkontor og AJFF i Polen. Målet var at forbedre kvaliteten af pallerne fra fabrikken, så de kan bruges længere og cirkulere mere. Pallestørrelserne er blevet justeret og tilpasset i forhold til produkter og anvendelse. De fleste pallestørrelser kan bruges i vores flow, og de pallestørrelser, der ikke fungerer, sendes fra lageret i Halmstad til fabrikken i Polen for at blive genbrugt. Som et resultat af projektet er pallerne nu af højere kvalitet, hvilket øger deres levetid og reducerer træaffaldet.
Hvad er så fremtiden for AJFF's miljøarbejde? Agnieszka mener, at det er en konstant udvikling og forbedring. "Hvis et emballagemateriale ikke kan udelukkes helt, skal der være en cirkulær tilgang. Og hver procent, man kan skære ned på indkøbt elektricitet, er et skridt i den rigtige retning, når det gælder en mere ansvarlig produktion."