Gør ingenting

Gør ingenting og vær mere produktiv på arbejdet

Hvor mange pauser holder du i løbet af en arbejdsdag? Sandsynligvis for få! Mange siger, at de ikke har tid eller ikke ønsker at bryde deres fokus. Men faktum er, at pauser sandsynligvis vil gøre dig mere effektiv og fokuseret.

Forskning: korte pauser forebygger stress

I dag er de fleste mennesker klar over, hvor vigtigt det er for både krop og sjæl at komme sig. Mange forbinder måske restitution med længere pauser og fridage, hvilket naturligvis ikke er forkert. Men forskning viser, at selv de korte pauser i løbet af dagen er lige så vigtige. De gør os ikke kun mere produktive i øjeblikket, men kan også forebygge dårligt helbred og stress på lang sigt.

Det kan også have betydning, hvornår vi holder pauser, og hvad vi gør i dem, ifølge en undersøgelse fra Baylor University i Texas. Ifølge forskerne bag undersøgelsen er det egentlig ligegyldigt, hvad vi laver i vores pauser, så længe det er noget, vi nyder. Men det er endnu vigtigere, hvornår vi tager dem. Ifølge undersøgelsen er det bedste tidspunkt at tage en pause om morgenen. Det giver dig mere energi sidst på dagen.
To kolleger holder en kort pause på kontoret, hvor de taler sammen og drikker kaffe ved skrivebordene.
Tre kolleger holder en kort kaffepause i kantinen på deres arbejdsplads
Pauser spiller også en vigtig rolle i arbejdsfællesskabet. Det er her, vi har mulighed for at lære hinanden at kende på et dybere plan end på mandagsmøderne. Og hvis der er hyggelige fællesområder, hvor du kan komme væk fra dit skrivebord, er det lettere at koble af fra arbejdet i et stykke tid. Et mere afslappet kafferum kan også bidrage til mere naturlige sociale møder mellem kolleger.

Et tip til at huske at holde pauser

Pomodoro-teknikken, eller tomatmetoden, blev udviklet i 1980'erne og blev opkaldt efter et tomatformet æggeur, der blev brugt som tidtager. Metoden indebærer, at man fokuserer intenst på hver opgave i 25 minutter og derefter holder en pause på fem minutter. Proceduren gentages fire gange, hvorefter der holdes en længere pause. Ved at strukturere arbejdet og pauserne på denne måde sikres det, at pauserne tages uden at man behøver at minde sig selv om det. Det giver også hjernen de bedst mulige betingelser for at fungere fuldt ud, da den ikke behøver at koncentrere sig i lange perioder.


En model af pomodoro teknikken til at styre pauser og fokus på arbejdet

Produkter, der gør pauserne endnu bedre

FAQ

Pauser hjælper med at forhindre mental udmattelse og øger produktiviteten ved at give hjernen en chance for at hvile og genopfriske.
Forskning indikerer, at regelmæssige pauser kan sænke stressniveauet og forbedre den langsigtede sundhed ved at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme og forbedre mental velvære.
Korte pauser giver mentale fordele ved at forbedre koncentration og forhindre informationsoverload, hvilket fører til bedre beslutningstagning og problemløsning.
Forskning tyder på, at midt om formiddagen og midt på eftermiddagen er optimale tider for pauser, da de kan hjælpe med at opretholde energi og koncentration gennem dagen.
Korte, regelmæssige pauser anses ofte for at være mere fordelagtige end færre, lange pauser, da de hjælper med at opretholde en jævn arbejdsrytme.
Pauser kan fremme social interaktion og styrke samarbejdet mellem kolleger.
Pomodoro-teknikken er en tidsstyringsmetode, der bruger en timer til at opdele arbejde i intervaller, traditionelt 25 minutter i længde, adskilt af korte pauser. Disse intervaller kaldes "pomodoros", efter det italienske ord for tomat, inspireret af køkkenuret formet som en tomat, som blev brugt af teknikkens opfinder, Francesco Cirillo, i slutningen af 1980'erne. Teknikken fremmer fokus og effektivitet ved at begrænse afbrydelser og forlænge koncentration.