Guide: få endnu bedre resultater med hybridarbejde
Alle vinder på hybridarbejde
Udviklingen går hurtigt i øjeblikket og det kan også mærkes på måden vi strukturerer vores arbejde på. I den nærmeste fremtid forventes det, at den gennemsnitlige kontoransatte vil være på kontoret mindre end 10 dage om måneden. Samtidig forventes de fleste møder at have mindst én der deltager online. Men hvad er det, der gør hybridarbejde så attraktivt? Svaret er naturligvis alle de fordele, det giver - for både ansatte og arbejdsgivere.
Fordele for de ansatte:
- De sparer tid ved ikke at skulle pendle så meget og opnår en bedre balance mellem arbejde og privatliv.
- De kan arbejde uforstyrret og mere koncentreret.
- De har mere kontrol over deres egen tid, hvilket fører til mindre stress og øget velvære.
- De føler sig mere tilfredse med deres livssituation.
Fordele for arbejdsgiverne:
- De får tilfredse og sunde medarbejdere, som både nyder deres arbejde og privatliv.
- De får gavn af øget produktivitet, da motiverede medarbejdere præsterer bedre.
- De bliver mere attraktive som arbejdsgivere og får lettere ved at fastholde/tiltrække værdifulde medarbejdere.
Hybridarbejdets kerneområder
De positive effekter af hybridarbejde er indlysende. Men for at lette overgangen er det vigtigt først at skabe de rette betingelser på disse områder:
- Arbejdsmiljøet - både på kontoret og hjemmekontoret.
- Ledelse - tillid, fælles ansvar og klare politikker.
Arbejdsmiljøet
Når man praktiserer hybridarbejde bør alle medarbejdere kunne arbejde hvor som helst. Hvis dette skal fungere i praksis, kræver det en gennemgang af forskellige arbejdsområder, både på kontoret og på hjemmekontoret.
Hjemmekontoret: Arbejdsmiljøet er arbejdsgiverens ansvar, uanset hvor arbejdet udføres. Da det er svært at holde styr på hjemmekontorer, er det et godt udgangspunkt at sikre, at medarbejderne også der har god ergonomi.
Læs mere om god ergonomi på hjemmekontoret
Samarbejdsområder: Hvad får en medarbejder til at bytte bekvemmeligheden i hjemmet ud med en dag på kontoret? Det er både nemmere og sjovere at mødes med kolleger for at arbejde kreativt og drive projekter fremad, når man er i samme rum. Men hvis kontoret skal blive et knudepunkt for samarbejde, er der sandsynligvis brug for flere mødelokaler, måske på bekostning af det ene "store mødelokale". Med mange små mødelokaler i stedet for ét stort kan flere motiverende samarbejder foregå parallelt.
Teknologi og møbler: Hybridarbejde kræver, at det er lige så nemt at mødes fysisk som digitalt. Det kræver igen, at den rigtige mødeteknologi er installeret - helst i flere rum. Indret rummet, så alle føler sig til stede under møderne, uanset hvor de befinder sig. Et tip er at flytte tv-skærmen til den lange side af bordet, så alle, også dem der deltager hjemmefra, kan se hinanden tydeligere og have god kontakt.
Mulighed for socialt samvær: Udsigten til socialt samvær har altid lokket folk til kontoret. På en hybrid arbejdsplads er denne tiltrækning særlig vigtig, da følelsen af samhørighed forstærkes, når folk mødes. Så tænk på at skabe plads til de spontane møder mellem kolleger, når stemningen er bedst, og kreativiteten er på sit højeste. Alt du behøver er et par sofaer, lænestole og borde - og nærhed til en kaffemaskine og en vandautomat, så vil resten komme af sig selv.
Lederskabet
Det kan være svært at overdrage ansvaret som leder, da det kræver en stærk tiltro til at medarbejderne selv kan planlægge og udføre deres opgaver. Samtidig er gensidig tillid og ansvarlighed en forudsætning for, at hybridarbejde kan fungere. Som leder skal man derfor have mod til at lade medarbejderne vokse.Slip kontrollen: Som leder er det vigtigt at man ikke bare ser arbejdet som et fysisk sted, men i højere grad som noget der udføres.
Det gør geografi og tidspunkt på dagen mindre vigtigt. Hvis man giver medarbejderne de rette betingelser for at gøre et godt stykke arbejde og frihed under ansvar, vil det øge arbejdsglæden og produktiviteten - og sandsynligheden for at medarbejderne bliver hængende.
Fordel ansvaret: En velfungerende hybrid arbejdsplads kræver ikke kun en ny type ledelse, men også at hver enkelt medarbejder tager sin del af ansvaret. En slags medejerskab, om man vil. Og dette ansvar omfatter både individuel præstation, samarbejde og at gruppen har en fælles kultur og fælles mål. Det er én for alle, alle for én.